Spelt

Speltember bij Bakkerij Koenen

Speltember bij Bakkerij Koenen

September = Speltember. Spelt is een eeuwenoud graan dat al in de Romeinse tijd werd verbouwd. Na de Middeleeuwen werd dit steeds meer verdrongen door gewone tarwe, vanwege hogere opbrengt en makkelijke verwerking. De afgelopen jaren is de interesse in spelt weer sterk toegenomen. Daarom geven we in Speltember meer aandacht aan spelt, de voordelen en onze speltproducten om onze klanten hier kennis mee te laten maken. 

Wat is spelt?

Spelt is familie van tarwe, maar heeft een andere structuur en smaak.  Spelt heeft een licht nootachtige smaak en een luchtige, malse bite.

Waarom kiezen voor spelt?

  • Rijk aan vezels: goed voor je spijsvertering. Kies dan wel voor een volkoren speltbrood.
  • Bron van vitaminen & mineralen: o.a. B-vitamines, ijzer, magnesium en zink.
  • Minder bewerkt: spelt wordt vaak in zijn pure vorm gemalen waardoor voedingsstoffen behouden blijven.

Wist je dat?

Spelt is populair in de biologische landbouw. Omdat de speltkorrel volledig ­omsloten is door een kaf, is hij beter bestand tegen ziektes en zijn er geen tot weinig bestrijdingsmiddelen nodig.

Ons speltassortiment

Bij Bakkerij Koenen bakken we speltbrood met 100% speltmeel. Probeer bijvoorbeeld eens ons ’Koenens spelt’ of onze ’spelt volkoren zonnepit’. Vers uit onze oven en boordevol smaak en voedingsstoffen. Daarnaast bieden we nog vele andere speltproducten, zoals spelt koeken, granola en pannenkoeken meel. 

Bekijk hier ons Speltember assortiment

Recept met speltbrood

Spelt bevat wat meer eiwitten dan gewone tarwe en is daarom geschikt om bijvoorbeeld een lekkere, eiwitrijke sandwich mee te maken. De nootachtige smaak combineert perfect met hummus wat de basis vormt van jouw sandwich.

Ingrediënten (per sandwich):

  • 2 sneetjes spelt volkoren zonnepit

  • 1–2 eetlepels hummus (Kies de smaak die jij lekker vindt!)

  • een paar blaadjes ijsbergsla of een handje spinazie

  • 3–4 dunne plakjes gerookte kipfilet

  • avocado, in plakjes

  • 4 plakjes komkommer

  • klein handje zonnebloempitten

  • Snufje peper en eventueel een klein beetje citroensap

Bereiding:

  1. Besmeer beide sneetjes brood royaal met de hummus.

  2. Leg op één snee een laag sla of spinazie.

  3. Beleg met plakjes avocado, gevolgd door kipfilet

  4. Voeg komkommer toe voor een frisse crunch.

  5. Strooi zonnebloempitten over het beleg en breng licht op smaak met peper en een beetje citroensap.

  6. Sluit af met de andere snee brood met hummus, snijd diagonaal doormidden en geniet meteen!

En zo heb je een eiwitrijke sandwich met groente voor een verzadigende lunch!

Proef het verschil

Kom langs in een van onze 10 winkels en ontdek zelf waarom steeds meer mensen kiezen voor spelt.

Spelt